Noua Unitate de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești a fost inaugurată, vineri, iar dotările sunt impresionante. Pentru UPU Ploiești a fost achiziționat un Computer tomograf Aquilion Prime SP, de ultimă generație.
Proiectul de extindere, modernizare, reabilitare și dotare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești are o valoare de aproximativ 24 de milioane de lei, din care 6,7 milioane de lei reprezintă fonduri europene din Programul Operațional Regional, diferența de 17,3 milioane de lei fiind alocată de Consiliul Județean Prahova.
Noua Unitate de Primiri Urgențe este prevăzută cu un spațiu generos pentru triaj și sală de așteptare, camere pentru resuscitare, un laborator performant, dar și aparatură de ultimă generație.
Zona de primiri urgențe spațiile sunt dotate cu monitoare EKG/ pulsoximetrie/ tensiune arterială neinvazive (integrate într-un singur aparat și separate), defibrilatoare manuale cu posibilitate de electroversie sincronă și stimulare cardiacă externă, rampe pentru oxigen, tărgi de transport și paturi noi electrohidraulice.
Pentru aparținători a fost creată o zonă modernă de așteptare, iar unitatea dispune de asemenea de mobilier medical modern, climatizare și echipamente speciale de detecție și prevenire a incendiilor.
Computer tomograf Aquilion Prime SP, de ultimă generație
Tot pentru UPU Ploiești a fost achiziționat un Computer tomograf Aquilion Prime SP cu 160 slice-uri, bronhoscop portabil, baloane de ventilație, sisteme de perfuzie sub presiune, sisteme de transfuzie și un sistem de transport pneumatic către laborator pentru vacutainerele cu probele biologice recoltate.
„Este un aparat care are o precizie foarte mare și care permite și investigații mai rare, dar foarte utile. Mai rare în Prahova…
De exemplu agio tomografia. Asta înseamnă că fără a mai aplica o manevră invazivă, să spunem o angiografie, a introduce un cateter prin arterele piciorului sau ale mâinii, eventual până în inimă ca să vezi circulația, introduci doar o substanță de contrast într-o venă, printr-un act simplu.
Atunci te poți orienta înaintea unei intervenții chirurgicale de chirugie vasculară sau a unei intervenții cardiologice, dar și pentru neurochirurgie este foarte bun”, a susținut dr. Bogdan Nica, manager Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești, care susține că prin noua Unitate de Primiri Urgențe se va reduce timpul de așteptare pentru pacienții care ajung aici.
Tunel special pentru transferul pacienților de la UPU în spital
Separat de proiectul legat de extindere, modernizare, reabilitare și dotare a Unității de Primiri Urgențe, la cea mai mare unitate medicală din Prahova au avut loc și o serie de lucrări conexe, astfel încât să existe posibilitatea de transfer a pacienților de la UPU în spital.
Citește și: Cum arată noua unitate de primiri urgențe de la Spitalul județean de urgență Ploiești [FOTO]
Spre deosebire de alte unități medicale, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost construit un tunel special, astfel încât pacientul să fie protejat de intemperii pe timpul transportului.
Sistem pentru transportul pneumatic al probelor de sânge
Tot în premieră, Unitatea de Primiri Urgență este dotată cu un sistem pentru transportul pneumatic al probelor de sânge.
Practic, probele de sânge, care în prezent erau transportate manual, pot acum ajunge automat, în laborator. Un astfel de sistem simplifică întreaga procedură de investigații, personalul reușind să se concentreze doar pe tratarea pacienților.
Timpi reduși de așteptare la UPU Ploiești
Managerul unității medicale, dr. Bogdan Nica, a vorbit, vineri, și de inerentele probleme legate de deficitul de medici, dar și de modalitatea prin care se speră, prin noua investiție, de reducerea timpul de intervenție.
„Se întâmplă să ai nevoie să faci cinci tomografii în 10 minute, pentru că vin cinci ambulanțe și atunci, evident, noi încercăm să-i triem în funcție de gravitate și în funcție de timpul necesar de investigație. Analizele durează la UPU, acum, între 5 și 12 minute maximum și, uneori, 30 de minute…
Depinde de analizele cerute. Mai durează, pentru că după ce, ca urgentist ai văzut pacientul trebuie să fie văzut și de un specialist. Specialistul este de gardă, la opt seara, să spunem, și are un stop pe secție.
Evident coboară după ce resuscitează stopul. Noi am, încercat să-i grupăm, când coboară cardiologul sau neorologul sau chirurgul să nu fie din sfert în sfert de oră. Ca să îi vadă cinci specialiști odată. Pentru unii cresc timpii, dar per global scade.
Mai sunt și alte măsuri. A patra linie de gardă și, în general, ne folosim de colegii care sunt de gardă și nu sunt solicitați la un accident sau la un infarct mai intervine și al patrulea medic”, a precizat dr. Bogdan Nica, manager Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești.
Noi investiții pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Ploiești
După inaugurarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care va deveni funcțională săptămâna viitoare, UPU vechi va fi modernizat și reabilitat
Pe lista de investiții figurează deschiderea Spitalului Modular din curtea secției de pneumologie a SJUCAP, unitate prevăzută cu 35 de paturi, dar și cu echipamente ultraperformante, inclusiv bronhoscopie și terapie intensivă pentru pacienți cu probleme pulmonare severe.
În plus, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești a demarat licitația pentru două proiecte majore, respectiv modernizarea și dotarea secțiilor de obstetrică – ginecologie (din Mihai Bravu), dar și realizarea unei noi secții de chirurgie oncologică, imagistică, pediatrie, chirurgie și ortopedie pediatrică. O altă investiție majoră derulată vizează modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Județean Ploiești.